25 Kasım 2016 Cuma

AZİZ NESİN


                          DAMDA DELİ VAR



Bütün mahalle ayağa kalktı
Damda deli var Sokak bir baştan bir başa  deliyi seyre gelenlerle dolmuştu.Önce karakoldan sonra Müdüriyetten araba ile polisler geldi. Arkadan itfaiye
yetişti. Delinin annesi . Yavrum oğlum in aşağı . Hadi çocuğum diye yalvarıyorduDeli  Muhtar yapmazsanız  kendimi aşağı atarım diyordu.
itfaiye erleri  deli aşağı atlarsa tutabilmek için branda bezini açtılar. Dokuz itfaiyeci  uçlarından tuttukları branda bezini apartımamn çevresinde dolaştırmaktan ter içinde kalmışlardı .Komiser Rica ederim  in kardeşim aşağı diye yarı korkutmak istercesine yarı dayumuşak bir sesle deliyi kandırmaya çalışıyordu  Muhtar yapın ineyim. Yoksa kendimi aşağı atarım. Yalvarmak  yakarmak korkutmak hiçbiri para etmedi. Kardeşim yahu in be aşağı Şunlara bak .Beni aşağı indireceğinize siz yukarı çıksanıza.
Kalabalıktan biri Muhtar yaptık diyelim dedi. Başka biri Olmaz yahu dedi  deliden muhtar olur mu hiç. Sahiden muhtar yapacak değiliz ya. Bastonuna dayanmış bir ihtiyar Olmaz dedi  sahiden de  şakadan da yapsanız olmaz. Belki iner inmez.  Ben bunları bilirim. Bir kere yukarı çıktılar mı  artık inmezler.Hele bir kere aşağı insin  kolay inmez Aşağıdan birisi  Seni muhtar yaptık  diye bağırdı  haydi in aşağı  Deli oynamaya başladı inmem Şehir Meclisine üye yapmazsanız kendimi aşağı atarım.ihtiyar etrafındakilere  Nasıldedi  ben size demedim mi  istediğini yapalım.
Ne yapsanız inmez insan bir kere dama çıkacak kadar delirdimi      mi  artık  aşağı inmez.
Komiser Yaptık dedi  seni Şehir Meclisine üye yaptık. Hadi kardeşim in aşağı da
arkadaşlarını bekletme. İnmem  Belediye Başkanı yapın ineyim! ihtiyar
Gördünüz mü dedi vaktiyle gerekti. Şimdi hiç inmez.Ter içinde kalan itfaiye komutanı 
Yani belediye başkanı yapsak ne olur  dedi yapalım. Sonra iki elini ağzına boru yapıp yukarı seslendi  în kardeşim. Seni belediye başkanı yaptık  in de vazifene başla.
Deli göbek atarak, inmem, dedi  bir deliyi belediye başkanı yapanların arasında benim ne işim var  inmem.  Peki ne istiyorsun. Bakan yaparsanız inerim . Aşağıdakiler kısa bir tartışmadan sonra
Pekiy  dediler seni Bakan da yaptık Haydi artık in aşağı in Bak herkes seni bekliyor.
Deli, elini burnuna götürüp nanik yaptı  inmem  Bir deliyi bakan yapanların arasına iner miyim beni.
Haydi kardeşim seni bakan da yaptık  öbür bakanlar seni bekliyor. Haydi in
Yağma mı var  ineyim de beni tımarhaneye kapatın  inmem ihtiyar adam
Boşuna uğraşmayın inmez  dedi  Ben bu delileri gayet iyi bilirim. Sizi de
bakan yapsınlar  siz de inmek istemezsiniz. Deli barbar bağırıyordu
Başbakan yapmazsanız  karışmam  kendimi aşağı atarım. Yaptık  diye bağırdılar seni Başbakan yaptık ihtiyar adam  İnmez  dedi. Deli tekrar oynamağa başladı. Sonra da
Kral yapın  ineyim dedi  kral yapmazsanız kendimi aşağı atarım. İhtiyarın dedikleri doğru çıkıyordu Ona danıştılar  Ne dersiniz Kral yapalım mı  İhtiyar.
İş  işten geçti  dedi  artık ne derse yapmak zorundasınız. Bir kere nasıl olsa başbakan oldu.
Seni kral yaptık birader diye bağırdılar  haydi bakalım, artık in. Damda göbek atan deli
İnmem  dedi. Ne istiyorsun Kral da yaptık işte  Yaaa  İnmem İmparator yapın ineyim  yoksa kendimi aşağı atarım . İhtiyar  Atar dedi.Yaptık! diye bağırdılar. Seni imparator yaptık. Haydi gel aşağı. Deli  Sizin gibi sersemlerin arasında benim gibi imparatorun ne işi var  dedi.
Peki, ne istiyorsun Söyle de onu yapalım. İn be kardeşim. Damdaki deli  Ben imparator muyum  diye sordu. Aşağıdan bağırdılar   İmparatorsun Mademki imparatorum  canım isterse inerim  istemezse inmem. İnmiyorum  işte Komiser kızdı.
Atlarsa atlasın be Bir deli eksik olur dünya.

Öne Çıkan Yayın

İVAN TURGANYEV

                                                                   TURGANYEV                                                              ...