12 Kasım 2016 Cumartesi

FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ

FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ KİMDİR


                              Doğum tarihi 11 kasım 1821    Ölüm tarihi 9 şubat 1881

Çocukluğu sarhoş bir baba vehasta bir anne arasında geçiren Dostoyevski, annesinin ölümünden sonra petersburda daki mühendis oklu na girdi. Babasının ölümün haberini burda aldı. Okulu başarıyla bitirdikten sonra istihkam müdürlüğü ne girdi. Bir yıl sonra burdan istifa ederek ayrıldı. Ordudan ayrıldıktan sonra edebiyata yönelen Dostoyevski nin ilk kitabı insancıkları yayımladı 1846 da bu eserin ardından yazdığı kitaplarda beklediği başarıya ulaşamayan Dostoyevski nin umudu kırıldı ve politikayla ilgilenmeye başladı. 
1849 yılında devlet alehindeki bir komploya karıştığı iddası ile tutuklandı. On ay hapishanede kalan. Dostoyevski kurşuna dizilmek üzereyken diğer sekiz tutuklu arkadaşı ile affedildi cezası dört yıl kürek dört yılda adi hapse dönüştürüldü. Cezasını çekmesi için Sibirya da bulunan Omsk ceza evine gönderildi. burada geçirdiği dört yılın ardından er rütbesi ile hizmete verildi Subaylığa kadar yükseldi 1857 yılında Mariya  Dmitriyevna İsiyeva evlendi Beş yıl boyunca görev yapan Dostoyevski 1859 yılında özgür birakıldı ve petersburga yerleşti.
Petersburg a döndükten sonra Ezilenler 1861 ve ölüler evinden anılar 1862 adlı eserleri yazdı. Kardeşiyle birlikte iki dergi çıkardı 1862 de arzuladığı avrupa seyahatini gerçekleştirdi. Sara nöbetleri ve kumar bağimlılığı yüzünden maddi anlamda darlığa düştü. Bu dönemde Yeraltından Notlar 1864 SUÇ VE CEZA 1866 KUMARBAZ 1866 EBEDİ KOCA 1870 ve ECİNNİLER 1872  gibi eserleri yazdı. Eşinin ölümünden sonra sekreteri ile evlendi. Yeniden borçlandı ve kumarhanelerde gezmeye başladı. Kızının ölümünden sonra büyük bir sarsıntı geçirdi. Delikanlı 1875 Bir yazarın günlüğü 1876 ve Karamazovlar Kardeşler 1879 adlı eserlerin de yazarlık hayatı boyunca konu edindiği temaları yeniden ele aldı. Karamazov Kardeşler yapıtını üç yılda bitiren dostoyevski bir ciğer kanamasıyla yatağa düştü ve 28 Ocak 1881 tarihinde  öldü Dostoyevski için 30 ocak 1881 yılında yapılan cenaze törenine yaklaşık 30 bin kişi tabutun arkasında yürüdü. Dünya edebiyatının en çok okunan yazarlardan biri olan Dostoyevski nin eserleri bir çok 20. yüzyıl düşünürünün fikirlerini derinden etkiledi. Gölgem.

Öne Çıkan Yayın

İVAN TURGANYEV

                                                                   TURGANYEV                                                              ...